top of page
Zuzana Frešo

Šošovicová polievka


Varenie ne dovolenke? Hneď vidím dva tábory. Jeden rezolútne odmietajúci akúkoľvek prácu okrem dovolenkovania navyše. Prvý reprezentant, ktorý ma napadne je moja mama. Úplne ju chápem. A potom je tábor číslo dva a ten vie dovolenkovať aj v potravinách, na trhoch, či v novej kuchyni. Tam som ja. Milujem tie vône a v nových potravinách by som vedela stráviť hodiny. Preto tam z času na čas, hlavne na úvod chodím sama a skúmam, čo daná krajina ponúka.

Kuchyne na dovolenke nemusia byť vždy dokonalé. To nás však nikdy neodradilo kúpiť si na trhu rybu a miestnu zeleninu, ovocie, či bylinky. Niekedy využijeme miestne potraviny a pripravíme si domácu slovenskú klasiku. Napríklad šošovicovú polievku. Dá sa urobiť na milión spôsobov, v Paname sa nám podarila takáto.

Suroviny, ktoré som použila na sýtu šošovicovú polievku kúpite všade a výhodou je, že sú vždy lacné. Aj v Paname.

Šošovicová polievka s koreňovou zeleninou

Potrebujeme:


1 ks červená cibuľa, nakrájaná na kocky

3 ks mrkvy, nakrájaná na kúsky, môže byť aj nastrúhaná na hrubom strúhadle

2 stopky zeleru (v Paname som klasický zeler ani nevidela), nakrájané na kúsky

2 popučené strúčiky cesnaku

6 strúčikov cesnaku vcelku

1 hrnček šošovice, vopred namočenej cez noc

maslo / olej na opekanie

soľ

Na osolenom olivovom oleji / masle opečieme červenú (alebo aj inú) cibuľu. Pridáme mrkvu, stopkový zeler a opekáme. Neskôr pridáme cesnak. Keď nám všetko krásne vonia, zalejeme vodou. Pridáme listy zo stopkového zeleru pre chuť. Tie po uvarení môžeme vyhodiť.

Osolíme, ak máte na dovolenke aj nejaké bylinky, nebojte sa ich použiť. Jasné, že ak ste v krajine, kde majú petržlen, či kareláb, kludne ich tam prihoďte. My sme v Paname z nám známej koreňovej zeleniny mali v ponuke len tieto :)

Do hotovej polievky môžete primiešať aj cestoviny. Polievka sa týmto stáva dobrou večerou aj pre veľkých hladošov.

Fotky sú z Pedasí v Paname z marca 2018.

318 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page