Jedlo pripomínajúce detstvo. Toto je moja úplne prvá fašírka s vajcom a keďže všetkým chutila, zapísala som si recept, nech nabudúce nemusím experimentovať. No a jasnačka, že už ani vy nemusíte experimentovať. Je šťavnatá a dokonalá.
K tomuto jedlu mám ešte jednu poznámku, urobte toho viac, lebo u nás sa zjedlo celé a môj plán, že sa zvýši na ďalší deň sa nevydaril.
FAŠÍRKA
2x pomleté bravčové pliecko (600g)
1 vajíčko
hrsť najemno posekanej petržlenovej vňate
2 PL nasekaného medvedieho cesnaku (keď už nie je sezóna, pokojne vynechajte)
3 ks pretlačených strúčikov cesnaku
2ks najemno nasekanej a opečenej ciblue
1 PL sušenej majoránky
asi 2 čl soli
3 ks vajec na tvrdo
tuk a strúhanka na pomastenie a vysypanie formy
Ingrediencie okrem vajec na tvrdo dáme do misky a rukou poriadne premiešame. Natlačíme na spodok pomastenej a vysypanej formy. Do stredu poukladáme uvarené vajcia a vyplníme formu až do vrchu. Dáme do rúry na 200 stupňov. Ja som fašírku piekla asi 1,5 hodiny. Ale možno bola hotová už skôr. Po upečení stačí fašírku vyklopiť a nakrájať.
ZEMIAKY NA KYSLO
1,5 kg zemiakov
3ks bobkového listu
3 guličky čierneho korenia
soľ
2dcl smotany na varenie
1 kefír alebo kyslá smotana (200ml)
hladká múka na zahustenie, ak je potrebné
Zemiaky nakrájame na rovnako hrubé plátky. Ideálny je na to tzv. V-Krouhač :) Zaljeme vodou tak, aby akurát prikryla zemiaky. Pridáme soľ, bobkové listy a korenie. Zemiaky uvaríme. Do hrnca prilejeme smotanu, necháme prevrieť. Vyberieme bobkový list a korenie. Jemne niektoré zemiaky ponorným mixérom pomixujeme, čím prívarok zahustíme. Odstavíme z ohňa. Primiešame kefír alebo kyslú smotanu. Dosolíme.
TIP:
Ak ste použili na varenie zemiakov veľa vody, môžte ju preliať z hrnca do pohára a odložiť na neskôr.
Ak je prívarok riedky, môžete ho zahustiť múkou: 1 PL hladkej múky rozmiešame s cca 1 dcl sladkej smotany a prilejeme do hrnca. Necháme chvíľku variť, kým nezačne prívarok hustnúť.
Comments