To, na čo naša rodina nedá nikdy dopustiť sú, boli a asi aj budú vývary. Za normálnych okolností hovädzie a slepačie. Nový level prišiel minulý týždeň, kedy som vybartrovala tortu za kozu.
Za touto naozaj netradičnou kombináciou stojí moja kamarátka Markéta, vedkyňa zo SAV zaoberajúca sa chorobami prenášanými kliešťami, vyštudovaná zverolekárka a spolumajiteľka BIOFARMY KAŠKA. Objednala tortu na narodeninovú oslavu svojho otca a medzi rečou sa ma opýtala, či nechcem kozľacie mäso. Juraj, Markétin manžel povedal, že je to to najlepšie mäso. Verila som mu, nakoľko pre mňa je typickým predstaviteľom mäsožravca a gurmána s jemnou dávkou neandertálskeho lovca. Veľká vďaka Derdákovci, za tip a aj za to, že ste mi mäso pripravili tak, aby som nebola stratená v kuchyni s kozou :)
Ale teda späť k nášmu netradičnému vývaru. Bol superčíry, tmavší ako slepačí, veľmi chutný, jemný a v živote by som nepovedala, že kozľací. Ak budete mať niekedy možnosť kúpiť si kozľa, neleňte a berte.
Tento postup používam na všetky vývary, preto ak nemáte kozľacie, pokračujte rovnako s iným mäsom.
Čo potrebujeme?
kosti z kozľata - krkovica, panva
1 cibuľa
4 väčšie mrkvy
3 väčsie petržleny
môžete použiť aj kaleráb, zeler a kel (ja som ale nemala nič také doma)
vňať ligurčeka (môžete nahradiť petržlenovou alebo zelerovou vňatou)
soľ
3 bobkové listy
4 guličky čierneho korenia
Ako na to?
Do hrnca dáme studenú vodu a do nej opláchutné mäso, umytú prekrojenú cibuľu so šupkou, bobkový list a čierne korenie. Vývary začínam variť podvečer, okolo 17-18tej. Nechávam ich takto jemne variť až kým nejdem spať, teda do cca. 23-01. Potom platničku vypnem a hrniec nechám na sporáku. Asi si na tento účel kúpim slow cooker, či ako sa volá ten špeciálny a bezpečný hrniec. Zatiaľ mi to takto v pohode funguje.
Ráno je vývar zvyčajne ešte trošku teplý, opäť ho privediem k varu a nechám na slabom plameni variť do obeda. Pridám doň ošúpanú koreňovú zeleninu vcelku. Osolím až keď je už polievka hotová. Potom vyberiem zeleninu a mäso, polievku precedím, uvarím rezance a som pripravená servírovať.
Tentokrát som sa rozhodla použiť na varenie hrnce Tescoma, konkrétne model Ultima. Tento super hrniec má špeciálnu pokrievku, pomocou ktorej môžem nastaviť možnosť pootvorenia hrnca tak, aby z neho nevychádzala žiadna para, prípadne môžem nastaviť malý a veľký otvor na paru. Otvor je tiež skvelý na cedenie zemiakov, cestovín či zeleniny. Pre mňa "super-truper" vychytávka. Nemusím už vyťahovať sitko a mať ďalší riad v drese. Táto funkcia je cool aj kedˇ varím cestoviny a nechcem, aby mi vykypeli. Odkedy mám tento 5 litrový hrniec, túžim po jeho súrodencoch.
Aby som nezabudla, tento špeci hrniec je vhodný na všetky typy sporákov. Čo ja veľmi oceňujem. Doma máme klasický keramický sporák, ale u muža v ateliéri indukciu. Takže, keď prinesiem jedlo v hrnci, nemusím sa báť, že by ho indukčná platnička neprijala.
Kliknutím na Tescoma shop v sekcii hrnce na indukciu nájdete aj kopec iných parádnych hrncov rôznych rozmerov a kvalít. Čas varenia a prípravy jedla si môžete spríjemniť novým kuchynským náradím a možno vás kuchyňa bude o trošku viac baviť.
Dajte mi vedieť, či vývar chutil a prípadne aj vaše skúsenosti s hrncami Tescoma alebo varením na indukcii. Čaute.
Na obrázkoch vidíte naporcované a označené mäso a skvelý hrniec aj s detailom na pokrievku
Comentários