Keď ste v strednej alebo južnej Amerike, ľahko v supermarkete natrafíte na quinou. Majú tu rôzne druhy, farby a aj veľkosti. Quinoa je bezlepková obilnina, ktorá pochádza práve z tejto oblasti. Ak náhodou neviete, môžete ju použiť ako prílohu, hlavné jedlo ale aj do dezertov. Ja som zvyšok z obeda využila na raňajkovú kašu. Ako? No takto :)
Raňajková kaša s quinoou
Potrebujeme:
1 pohár quinoa
2 poháre kokosového alebo iného rastlinného mlieka
čokoľvek na ochutenie: škorica, sladidlo, oriešky, ovocie, kakao
Uvaríme quinou podľa návodu. Môžete si ju pripraviť večer, ráno budete mať väčšiu pohodu. Ja varím quinou tak, že ju premyjem a varím v neosolenej vode v pomere 1 pohár quinoa a 2 poháre vody. Varím odokryté a keď sa už väčšia časť vody vyparí, hrniec zakryjem a vypnem sporák. Ona ta quinoa v pohode "dôjde".
Ráno odoberieme potrebné množstvo uvarenej quinoi a zmiešame s kokosovým alebo iným rastlinným mliekom. Pridáme škoricu, ovocie, prípadne oriešky, med, či iné sladidlo. Na fotkách vidíte naše dve obľúbené variácie. Ovocie s medom a kakao so škoricou.
Ovocie záleží od podnebia a ročného obdobia, v ktorom sa práve nachádzate. V Paname bolo naviac papáje, ananásov, banánov a melónov.
TIP: Quinou uvaríme podľa návodu. Ak varíte quinou ako prílohu, nesoľte ju, aby ste zvyšky mohli využiť na raňajky, prípadne do koláča.
Comments