Moja Eliška ma od začiatku "korony" prosí o hráškové rizoto. Už som ho teda robila tretí krát a vždy malo úspech. Rozhodla som sa ho konečne aj nafotiť, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy. Ak ho už samozrejme nemáte v malíčku.
Pozor, ak ste zvyknutí na rizoto zo školskej jedálne, tak to má od toho pravého naozaj ďaleko. Hlavný rozdiel je dokonalá krémová a super jemná chuť talianskeho rizota. Že ako ju dosiahneme? Existuje viacero fínt. Najdôležitejšia z nich je ryža na rizoto. Ja používam typ "arborio", ktorá sa dá na Slovensku celkom ľahko kúpiť. Ďalšia finta je ryžu veľa miešať. Vývar alebo vodu prilievať postupne a pomaly dovtedy, kým je ryža al dente.
Keďže v našej rodine nepijeme víno, nemáme ho teda ani doma, preto ho v tomto recepte nenájdete. Každopádne ak ho chcete použiť, 2 dcl bieleho vína prilejte k ryži hneď na úvod a počkajte, kým sa vyparí. Pokračujte prilievaním vývaru a keď miniete aj ten, prilievajte vodu.
Poďme sa pozrieť, ako robím rizoto ja.
Čo potrebujeme?
2 PL kvalitného olivového oleja alebo masla ghee
1 cibuľa najemno nakrájaná
500g ryže arborio
700ml zeleninového vývaru
cca 1500ml vody
2-3 PL soli
30 lístkov špenátu
200g mrazeného hrášku (rozmrazeného)
10 lístkov mäty
150 g postrúhaného parmezánu
2 PL masla
Ako na to?
Na oleji opečieme cibuľu. Pridáme ryžu. Netreba ju umývať. Je dobré, že obsahuje toľko škrobu, pretože aj vďaka tomu je rizoto krémové. Prilejeme vývar, znížime plameň a miešame.
Špenát, mätu a polovicu hrášku vymixujeme s 200ml vody. Nalejeme do hrnca a opäť premiešame. Táto zelená zmes nám rizoto perfektne zafarbí. Tekutina sa bude postupne odparovať a my ju zas budeme prilievať.
Keď už ryža absorbuje dostatočné množstvo vody a je uvarená al dente, primiešame zvyšný hrášok, maslo a parmezán. Hrniec prikryjeme a hotovo. Môžeme podávať.
Nech vám chutí.
TIP 1: Hrniec nielen na indukciu mám z Tescomy. Hovorila som o ňom viac v tomto blogu.
TIP 2: Ryžu arborio majú napríklad v potravinách Yeme, drogérii DM alebo vám ju prinesie Lunys.
Comentarios