top of page
Obrázek autoraZuzana Freso

Čaro domácich cestovín

Aj vy ste si počas korony ulietavali na varení? Ja som sa raz pristihla pri tom, ako zmordovaná ležím na gauči po týždennom kuchynskom maratóne, kedy som každý deň varila nové dvoj až trojchodové jedlo, lebo sa mi nedarilo navariť také množstvo, aby ostalo na druhý deň. Potom som zvolnila tempo a začala prekladať domácu stravu s donáškami :)


Každopádne by som sa s vami rada podelila o môj top “covid” objav a tým sú domáce cestoviny. Ich príprava je naozaj jednoduchšia, ako som si predstavovala. Nebudem klamať, presne o toto mne v kuchyni ide. Rýchlo, domáco a kvalitne.


Prvé cestoviny som robila podľa receptu z internetu a boli to hrubé rezance do fazuľovej polievky. Boli super, i keď trošku hrubšie, lebo sa mi nechcelo veriť, že ich mám naozaj vyvaľkať na taký tenučký plátok.


Ako som tak hľadala na internete tipy a triky na výrobu cestovín, našla som super strojček na cestoviny v eshope Tescoma. Okamžite som si ho zadovážila. Nemôžem si ho vynachváliť. Je dokonalý pomocník. Super ľahko sa obsluhuje a zatiaľ som ho čistila len oprášením. Je vybavený masívnou svorkou pre uchytenie k stolu. Jeho pevnosť zabezpečuje fakt, že je vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, kvalitných kovov a odolného plastu.


Na tomto strojčeku viete regulovať aj hrúbku cesta a nastaviť aj šírku rezancov. Môžete s ním hravo vyrobiť rezace do polievky, tagliolini, fettuccine či lasagne. Takže každé ďalšie cestoviny boli tenšie a lahodnejšie. A topka je tiež fakt, že zabaví aj deti. Akurát sa pripravte, že celá sranda bude trvať tak 2-3x dlhšie. Cez prázdninové upršané dni využijete ako skvelý program pre malých kuchárov a kuchárky.


V e-shope Tescoma poškuľujem aj po sušiči na cestoviny a rôznych vykrajovatkách na ravioly a podobné dobroty, ktorými môžem prekvapiť domáce osadenstvo, či všetkých milovníkov cestovín. Zatiaľ si idem v tradičnom sušení na utierke tak, ako to robila moja babka.


Ale poďme teda k receptu, lebo to je asi to, čo vás najviac zaujíma. Hneď, ako som svoj pyšný rezancový výtvor uverejnila na instagrame, ozvala sa moja talianska kamoška a dala mi pravý taliansky pomer: na 100g múky : 1 vajce. Verte neverte, cesto vypracujete jednoducho a hladko rukou, prípadne v robote. Ak si nechcete cestoviny sušiť a nechávať na ďalšie varenie, pomer si zvoľte podľa toho, koľko sáčkov cestovín na plánované jedlo využijete. Ak bežne zjete 500g sáčok - dajte 500g múky a 5 vajec.


Domáce cestoviny


400g múky (ideálna je semolina, ale môžete použiť aj polohrubú bielu múku)

4 vajcia

štipka soli

v prípade, že vajíčka sú malé a cesto nejde dobre vypracovať, môžete pridať po kvapkách vodu

Z múky a vajec pripravíme husté jednoliate cesto. Rozdelíme si ho na niekoľko menších častí, ktoré postupne vyvaľkáme na požadovanú hrúbku. Rezance alebo tvar, ktorý si prajeme z neho vyrežeme na pomúčenej doske nožíkom.


Ak máte strojček na cestoviny Tescoma, rozvaľkáme cesto najprv na nahrubšom stupni a postupne prejdeme na stupeň číslo 3, ktorý je podľa mna ideálny na cestoviny ako hlavné jedlo - tj. Cestoviny s omáčkou alebo rezance s makom. Na super jemné rezance do polievky odporúčam stupeň 2 a dokonca aj 1.


Podľa hrúbky čerstvých cestovín trvá varenie od 3 minút po 6-7 minút.


Nespotrebované a neuvarené cestoviny môžete vysušiť na slnku - ako som spomínala, zatiaľ ich suším na utierke. Ideálne ak ich vyformujete do “hniezd”, budú sa omnoho lepšie skladovať. Ja som ich použila tieto poháre na zaváranie. V nich sú bezpečne uložené do ďalšieho použitia.




Podeľte sa aj vy so svojimi skúsenosťami s výrobou domácich cestovín či rezancov. Budem sa veľmi tešiť.

Tuto máte zopár fotiek, ktoré sme počas tvorenia cestovín stihli spraviť.



349 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page