Myslím, že so mnou budete súhlasiť, že najlepšie recepty vznikajú, keď máte obmedzené množstvo surovín. Vtedy je kreativita v príprave jedla na najvyššom bode. Záchranou číslo jedna sú mrazené zásoby. V tomto prípade ma zachránili mrazené lesné čučoriedky z oravských lesov. V sezóne som si kúpila asi 10 kíl, takže ešte ma hodnú chvíľu budú zachraňovať. Samozrejme pomohli aj banány, ktoré sa u nás doma zvyčajne nachádzajú. I keď v ďalšom poste uvidíte, ako som vyriešila bezbanánovú situáciu.
V tomto recepte používam pohánkové mljeko. Naschvál píšem mljeko, lebo to nie mlieko, ale nápoj. Keďže pri rastlinných nápojoch je nesprávne zaužívaný názov mlieko, v zahraničí, aby predišli nedorozumeniu, používajú pomenovanie MYLK. Tak u nás navrhujem používať pomenovanie MLJEKO. Možno ho už niekto aj používa, netuším. Dovoľujem si ho zoficiálniť. Čo vy na to?
Ešte k pohánkovému mljeku. Kúpila som ho v potravinách Yeme, na skúšku. Milujem testovať nové výrobky. A musím povedať, že je super. Chutí aj deckám. A to je important. Takže sme ho chvíľku dávali všade. Majú aj špaldové, to nás ešte čaká. Je to taliansky produkt, bez pridaného cukru. Obsahuje: vodu, pohánku, ryžu, slnečnicový a svetlicový olej, soľ. Svetlicový olej som počula prvý krát, z prvých plytkých prieskumov sa mi zdá, že je prospešný. Opýtam sa ešte pre istotu guru Silvie Horeckej :)))
ČUČORIEDKOVÝ SMOOTHIE SO VČELÍM PEĽOM
3 banány
Hrsť mrazených čučoriedok
1 pohár rastlinného mljeka podľa vlastného výberu (môžete nahradiť aj čistou vodou)
1 PL včelieho peľu
štipka soli a pár kvapiek citrónovej šťavy (na dotvorenie chute)
Všetko som pomixovala v našom novom Vitamixe a bežala zobudiť decká, aby sme stihli prísť včas do školy. Zvyšok som si naliala do misky, pridala som si pohánkové mljeko a nasypala som si doň našu domácu granolu (muesli) a mala som raňajky aj ja.
Prajem krásny deň.
Comments