Tieto prázdniny som dostala neprekonateľnú chuť na cibulačku. Prišlo to na mňa na festivale GRAPE, kde sme s kamoškami strávili víkend. Výborné koncerty, akurátna veľkosť, Camel Stage na oddych a jedlo z Thali. Ou je! A pomedzi toto všetko sa objavila chuť na cibulačku. What?! How come? Netuším... Tehotná nie som :)
Každopádne po príchode do Bratislavy naše kroky smerovali rovno do potravín Yeme a kúpila som tam ingrediencie (narýchlo vygooglené) na cibulačku. Bio cibuľa, "Domáci zeleninový vývar", čerstvý tymián, bageta.
Jasné, že vývar zo zeleniny si môžete spraviť aj domáci. Ale je leto a v tom teple som si zjednodušila prácu. Btw. musím pochváliť výrobcu, nie sú tam ečka a cibulačka s ním bola brutálna. Len, aby ste vedeli, čo tento
Domáci zeleninový vývar obsahuje: voda, zelenina 42% (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, pór), kurkuma, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, morská soľ.
Keďže u nás sa nepije alkohol, cibulačka je bez alkoholu. Ak však máte doma zásoby, potrebujete navyše 2dcl vína a na konci trošku koňaku.
Vegetariánska cibulačka bez alkoholu
500g cibule, nakrájanej na tenké pásiky
1liter zeleninového vývaru
1-2 strúčiky cesnaku
2 PL panenského olivového oleja
2 PL masla (pre vegánsku verziu môžete nahradiť olejom)
1 PL trstinového cukru
4 vetvičky čerstvého tymiánu
3 malé bobkové listy
0,5 l vody (alebo 0,3 dcl vody a 0,2 dcl vína)
1 ks Piper Longum z Mikori alebo čierne korenie 4 guličky
soľ
Do hrnca dáme roztopiť olej a maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu, cukor a cesnak. Restujeme na vyššej teplote asi 10 minút, potom teplotu znížime a necháme postupne cibuľu karamelizovať.
Zhnedne a tým aj tá polievka dostane farbu. Po cca 30 minútach prilejeme vývar, vodu (víno), bylinky, korenia a soľ. Prikryté varíme asi 45 minút. Kto má rád koňak, prilejte si. Neviem koľko, ale určite s citom :) Nerobíme si predsa cibuľový punč.
Bageta so zapečeným syrom
Bageta
Ementál, nastrúhaný
Parmezán, nastrúhaný
Bagetu nakrájame, posypeme syrom. Pre vegánsku verziu, vegánskym syrom. Dáme na plech a na rozohriatom grile necháme piecť asi jednu minútu. Gril je silný, preto radšej pri tej rúre stojte, nech sa to nepripečie. Takto pripravená bageta neodmysliteľne k cibulačke patrí. Najlepšie úplne rozmočená.
Bon Apetit!
Comments