Ľudia, neviem ako vy, ale ja mám nonstop chuť na cestoviny. Najradšej by som ich jedla denne. Potom si zas hovorím, že toľko sacharidov mi netreba a že aj pestrosť je dôležitá. Radšej navarím niečo iné.
Že v jednoduchosti je krása deklaruje aj náš gastro zážitok z Talianska. Boli sme boli s Vikim na nejakej sochárskej výstave a miestna pani galeristová nás pozvala k nim domov na obed. Okrem dokonalého steaku urobila tie najlepšie a najjednoduchšie cestoviny na svete. Paradajková omáčka, rozmarín a parmezán. Dovi-Dopo-Slávka-Jopo. Odvtedy sú to jedny z mojich najobľúbenejších a mám vychytaných zopár variánt, ktoré obmieňam.
Keď som bola mladšia, najviac mi chutili krémové omáčky. Také tie chuťovo výrazné, husté so syrom a smotanou, čo by ma teraz zabetónovali na zvyšok dňa. Myslím, že sa porcia cestovín s nivovou omáčkou vyrovná tanieru halušiek s bryndzou, že? :)
Dnes som spravila ľahký skoro letný obed s domácim pestom. Našla som v mrazáku aj krevety. Ak krevety nemáte, kľudne ich vynechajte a pripravte si len cestoviny so špenátovým pestom, ktorého recept nájdete TU.
Čo potrebujeme?
cestoviny (pre nás 4 je ideálny 500g balíček)
400-500g mini krevetiek
10 cherry paradajok Babindol
2 PL citrónovej šťavy
soľ
3-5 PL špenátového pesta
Ako na to?
Na panvicu dáme mrazené krevety a zohrievame. Krevety vylúčia veľa vody, preto čakáme, kým sa zredukuje na polovicu. Pridáme rozštvrtené paradajky. Tie sa rozvaria a zmiešajú s vodou z kreviet. Po 2 minútach pridáme citrónovú šťavu, pesto a soľ. Omáčka pridaním pesta zhustne a my ju zmiešame s cestovinami a môžeme podávať. Chceme mať trošku šťavy, no zároveň sa chceme vyhnúť konzistencii polievky.
Ako raz povedal šéfkuchár Židek: "Ať jsou ty cestoviny v omáčce obaleny a ne že těstoviny plavou v omáčce!".
Dobrú chuť.
Comments