Už dlhšie ma hnevá, že naviac našich smetí tvorí plast. Snažím sa ho eliminovať ako sa dá, ale niekedy jednoducho kúpim čosi v plaste. Separujem, poctivo umývam kelímky a chodím s plastom do žltého kontajnera. Môj muž tvrdí, že je to zbytočné, že aj tak všetko končí na jednej kope. Dobrý je to motivátor, čo vám poviem :)
Ako sa snažím eliminovať plastové čokoľvek?
1. V obchode dávam ovocie a zeleninu rovno do košíka (som trošku pankáč, takže tie super vychytávkové vrecúška na ovocie a zeleninu by som istotne zabudla pred nákupom doma). Nákup častokrát skončí v mojom štýlovom platinovom ruksaku, v dcérinej školskej taške alebo v termoboxe, ktorý mám skoro stále v kufri auta.
2. Mlieko najčastejšie kupujem v sklenenej fľaške (to so zvýšeným obsahom kazeínu A2).
3. Do smoothie už roky nepoužívam jednorázové plastové slamky. Mimochodom také z nehrdzavejúcej ocele ešte máme v našom veľkom výpredaji.
4. V práci na eventy používame eko riad od Bionely, ktorý je 100% kompostovateľný. Nepatrí do žltého kontajnera a dokonca ho môžu jesť aj červíky z komposteru, lebo je vyrobený z rastlinného škrobu.
5. Ďalší problém, ktorý mi ľudia na fb písali bol, že čo s cukríkmi, keksíkmi a džúsikmi. Keďže také veci nekupujem, tak ma to ani nenapadlo. Jednoducho, nekúpte to. Aj tak je tam plno cukru a "bohviečohoešte".
6. Čistiace prostriedky tvoria naozaj veľkú časť odpadov - tuto sa dá využiť tzv. čapovanú drogériu. Túto možnosť som zatiaľ, priznám sa, neskúsila.
7. Ryža, múka, orechy, sušené ovocie - toto všetko sa tiež dá kúpiť napríklad aj U Dobrožrúta, alebo online na bezodpadu.sk
Ak by ste mali akékoľvek pochybnosti ohľadom konceptu ZEROWASTE, určite je skvelé inšpirovať sa niekým, kto už takéto niečo aplikoval do praxe. Na Slovensku prinášajú tento zodpovedný prístup k Zemi napríklad Dobrožrúti. Manželia Dada a Matúš pečú najlepší bezlepkový kváskový chlebík pod Slnkom. Aby som nezabudla, tak sa to naučili od kváskového guru Lenky Mančíkovej (Zdravé pečenie). Lenka vraví, že muži majú pre pečenie zvláštny cit. Asi je to pravda, lebo Matúš dobrožrútsky chlieb ešte vyšperkoval a v profi rúre ho pečie tak, že snáď ani neprídete na to, že je bez lepku.
Koncept u Dobrožrúta vznikol ako výsledok záujmu Dady a Matúša o ekológiu a alternatívne pečenie. Ako hovoria, celá predajňa s pekárňou sú zariadené v štýle zero waste a teda napríklad všetko zariadenie je z druhej ruky alebo je ľahko recyklovateľné.
Páči sa mi ich vyjadrenie, že "aj malé kroky môžu zmeniť svet a priniesť Dobro."
Ďalší, ktorí malým - veľkým činom prispeli k eliminácii plastov a odpadu sú organizátori Dobrého trhu. Na poslednom trhu dokonca z biologického odpadu naplnili kompostér a keď sa všetok odpad skompostuje, hnojivo použijú v bylinkovej záhrade v susedstve. Viac o tejto akcii si prečítajte TU.
Filozofiu Zerowaste zastávajú aj v mojej obľúbenej reštaurácii Mlska Mercado. Popri super dobrom obede som si to všimla na ich plagáte, ktorý visí v reštauračnej časti. Okrem toho, že pri varení nepoužívajú absolútne žiadne polotovary a teda významne znižujú používanie obalov (aj horčicu si vyrábajú vlastnú), potravinami neplytvajú a snažia sa ich využiť v maximálnej možnej miere. Všetko je pripravované čerstvé pod taktovkou šéfkuchára Tomáša Falba a v spolupráci so špecialistkou v oblasti stravy, výživy a tovaroznalectva Silviou Horeckou.
Tých, ktorí dokážu existovať s naozaj nulovým odpadom je zatiaľ veľmi málo, ale každý sa o to môžeme aspoň pokúsiť. Organizácia Zero Waste Slovakia sa pripojila k celosvetovej výzve s názvom PLASTIC FREE JULY a jej cieľom je prežiť jeden celý mesiac bez plastov. Aby ste to mali jednoduchšie, môžete začať prvým stupňom, kde je potrebné eliminovať jednorázové tašky, plastové fľaše, kávové kelímky a slamky. To znie celkom jednoducho, nie?
Kto do toho ide spolu so mnou?