Áno, aj moje telo si vyžiadalo jarný detox, v rámci ktorého som jedla viacmenej iba ovocie, zeleninu a orechy. Najviac som si uletela na mrkve, keďže ju mám stále doma kvôli príkrmom pre Janoshka. Moje kreácie boli napríklad mrkvové muffiny, mrkvový perkelt, mrkvový šalát a mrkvovú polievku, ktorú si moja rodina veľmi obľúbila.
Mrkvová polievka / vegánska
Ingrediencie:
½ kg bio mrkvy
½ jablka
½ cibule
1 strúčik cesnaku
repkový olej
mletá rasca
med
3 PL kokosovej smotany
soľ
bio zázvor/špaldové guľky/slnečnicové semienka
Postup:
Na repkovom oleji (ktorý z dôvodu jeho jemnej chute a ľahkej stráviteľnosti, veľmi rada používam) som si osmažila na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridala som očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, očistenú a nakrájanú polovicu jablka. Toto som restovala a pridala trošku mletej rasce a lyžičku medu. Všetko mi krásne skaramelizovalo a vtedy som zmes zaliala vodou tak, aby bola mrkva prikrytá vodou. Posolila som himalájskou soľou a nechala variť cca. 15-20 min. Keď bola mrkva uvarená, polievku som rozmixovala, pridala som kokosovú smotanu a naservírovala s pár kvapkami repkového oleja. My dospelý sme si na polievku nastrúhali zázvor, deťom sme dopriali špaldové guľky z DMky. Táto polievka výborne chutí, keď ju posypete slnečnicovými semienkami.
Info:
Mrkva čistí žalúdok a črevá, znižuje cholesterol a je vynikajúcim zdrojom energie. Hlavným vitamínom mrkvy je vitamin A. Vitamíny existujú také, ktoré sa rozpúšťajú vo vode (B,C) a také, ktoré sa rozpúšťajú v tuku (A, D, E, K). A keďže repkový olej svojou jemnou chuťou nepretlačí sladkú chuť mrkvy, je táto kombinácia veľmi vďačná. Odporúča sa aj keď si napríklad robíte mrkvovú šťavu. Kvapnite si do nej trošku oleja a Vaše telo sa vám poďakuje za vitamíny.
Okrem toho repkový olej obsahuje významné množstvo mononenasýtených a esenciálnych mastných kyselín, Omega3 a Omega6. O tom, že med, zázvor a cesnak sú liek a majú tisíce blahodárnych účinkov pre naše telo sa asi rozpisovať nemusím.
Vedeli ste tiež, že...?
Denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka (1)
Repkový olej má najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov (2)
Repkový olej je cennou zložkou stravy tehotných žien a malých detí (3)
Repkový olej sa môže podávať aj dojčatám, a to už od šiesteho mesiaca
života (4)
Zvýšený príjem repkového oleja na úkor olejov s vysokým obsahom
nasýtených mastných kyselín a Omega-6 kyselín zlepšuje štruktúru spotreby mastných kyselín (5)
Rafinácia repkového oleja zahŕňa technologické procesy, zamerané na odstránenie alebo maximálne zníženie koncentrácie látok, ktoré sú z hľadiska zdravia a kvality nepriaznivé. V dôsledku rafinácie je repkový olej zbavený škodlivých látok, napr. olova, arzénu, kadmia, ortuti a ďalších chemických nečistôt ako napr. benzo(a)pyrénu (6)
Repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, a to vďaka veľmi dobrej oxidačnej stabilite (7)
Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E (8)
Repkový olej má vysoký obsah betakaroténu (9)
Repkový olej je bohatým zdrojom rastlinných sterolov (10)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
2 Tiež.
3 . Szostak W.B. „Zdravotné účinky repkového oleja v prevencii kardiovaskulárnych chorôb a iných ochorení”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda” Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava
4 Tiež.
5 Tiež.
6 Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Vplyv rôznych fáz výroby repkového oleja na jeho vlastnosti týkajúce sa zdravia”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda”, Krzymański J. (red.), vyd.
PSPO, Varšava, 2009
7 Kozłowska-Wojciechowska M. (2006Úloha Omega-3 a Omega-6 v zdraví. Liek v Poľsku, 16(7/8
8 Krzymański J. „Zloženie rpekového oleja v porovnaní s inými rastlinnými olejmi”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda” Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009
9 Tiež.
10 Tiež.