top of page
Katarina Mueller

Mrkvová polievka / vegánska


Áno, aj moje telo si vyžiadalo jarný detox, v rámci ktorého som jedla viacmenej iba ovocie, zeleninu a orechy. Najviac som si uletela na mrkve, keďže ju mám stále doma kvôli príkrmom pre Janoshka. Moje kreácie boli napríklad mrkvové muffiny, mrkvový perkelt, mrkvový šalát a mrkvovú polievku, ktorú si moja rodina veľmi obľúbila.

Mrkvová polievka / vegánska

Ingrediencie:

½ kg bio mrkvy

½ jablka

½ cibule

1 strúčik cesnaku

repkový olej

mletá rasca

med

3 PL kokosovej smotany

soľ

bio zázvor/špaldové guľky/slnečnicové semienka

Postup:

Na repkovom oleji (ktorý z dôvodu jeho jemnej chute a ľahkej stráviteľnosti, veľmi rada používam) som si osmažila na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridala som očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, očistenú a nakrájanú polovicu jablka. Toto som restovala a pridala trošku mletej rasce a lyžičku medu. Všetko mi krásne skaramelizovalo a vtedy som zmes zaliala vodou tak, aby bola mrkva prikrytá vodou. Posolila som himalájskou soľou a nechala variť cca. 15-20 min. Keď bola mrkva uvarená, polievku som rozmixovala, pridala som kokosovú smotanu a naservírovala s pár kvapkami repkového oleja. My dospelý sme si na polievku nastrúhali zázvor, deťom sme dopriali špaldové guľky z DMky. Táto polievka výborne chutí, keď ju posypete slnečnicovými semienkami.

Info:

Mrkva čistí žalúdok a črevá, znižuje cholesterol a je vynikajúcim zdrojom energie. Hlavným vitamínom mrkvy je vitamin A. Vitamíny existujú také, ktoré sa rozpúšťajú vo vode (B,C) a také, ktoré sa rozpúšťajú v tuku (A, D, E, K). A keďže repkový olej svojou jemnou chuťou nepretlačí sladkú chuť mrkvy, je táto kombinácia veľmi vďačná. Odporúča sa aj keď si napríklad robíte mrkvovú šťavu. Kvapnite si do nej trošku oleja a Vaše telo sa vám poďakuje za vitamíny.

Okrem toho repkový olej obsahuje významné množstvo mononenasýtených a esenciálnych mastných kyselín, Omega3 a Omega6. O tom, že med, zázvor a cesnak sú liek a majú tisíce blahodárnych účinkov pre naše telo sa asi rozpisovať nemusím.

Vedeli ste tiež, že...?

  • Denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka (1)

  • Repkový olej má najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov (2)

  • Repkový olej je cennou zložkou stravy tehotných žien a malých detí (3)

  • Repkový olej sa môže podávať aj dojčatám, a to už od šiesteho mesiaca

  • života (4)

  • Zvýšený príjem repkového oleja na úkor olejov s vysokým obsahom

  • nasýtených mastných kyselín a Omega-6 kyselín zlepšuje štruktúru spotreby mastných kyselín (5)

  • Rafinácia repkového oleja zahŕňa technologické procesy, zamerané na odstránenie alebo maximálne zníženie koncentrácie látok, ktoré sú z hľadiska zdravia a kvality nepriaznivé. V dôsledku rafinácie je repkový olej zbavený škodlivých látok, napr. olova, arzénu, kadmia, ortuti a ďalších chemických nečistôt ako napr. benzo(a)pyrénu (6)

  • Repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, a to vďaka veľmi dobrej oxidačnej stabilite (7)

  • Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E (8)

  • Repkový olej má vysoký obsah betakaroténu (9)

  • Repkový olej je bohatým zdrojom rastlinných sterolov (10)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

2 Tiež.

3 . Szostak W.B. „Zdravotné účinky repkového oleja v prevencii kardiovaskulárnych chorôb a iných ochorení”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda” Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava

4 Tiež.

5 Tiež.

6 Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Vplyv rôznych fáz výroby repkového oleja na jeho vlastnosti týkajúce sa zdravia”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda”, Krzymański J. (red.), vyd.

PSPO, Varšava, 2009

7 Kozłowska-Wojciechowska M. (2006Úloha Omega-3 a Omega-6 v zdraví. Liek v Poľsku, 16(7/8

8 Krzymański J. „Zloženie rpekového oleja v porovnaní s inými rastlinnými olejmi”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda” Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009

9 Tiež.

10 Tiež.


315 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vývar z kozy

bottom of page