Často dostávam maily, správy či odkazy práve od vás, kde mi hovoríte o tom, ako vás aj môj blog a práca inšpirovala k zmenám. Niekto dostane odvahu pripraviť doma smoothie deťom. Niekto začne písať blog. Niekto príde ku mne na kurz a pripraví raw jedlo svojim blízkym. A niekto začne robiť aj kurzy. Ako napríklad Zuzka Zigmundová, ktorá je momentálne v Belize, štáte nachádzajúcom sa na východnom pobreží Strednej Ameriky.
Napísala mi, že ide robiť kurz a tak sme o tom trošku kecali. Rozhovor sme ukončili tým, že mi pošle fotky a dá vedieť ako to prebiehalo. A ona sa opäť ozvala. Wow, bola som šťastná a napadlo ma, že by bolo fajn, podeliť sa s touto jej skúsenosťou aj vami.
Ako Zuzka píše, k vareniu sa dostala náhodou. Vďaka lodiam a moreplavbe. Takmer vždy jediná žena medzi chlapmi, ako inak, má za úlohu variť. So skúsenosťami a rokmi začala pracovať na väčších súkromných plachetniciach ako “private yacht chef” a s tým prišlo aj samoštúdium, experiment v rôznych oblastiach varenia, pečenia, kurzy varenia, záujem o nutričnú výživu, liečenie jedlom a tak.
"Vegetariánom som už roky, no a hodiny strávené v kuchyni a sledovanie rôznych trendov, ma priviedli k experimentovaniu. Keďže na yachtách sa požaduje gourmet kuchyňa, snažila som sa najmä vytvoriť jedlá ktoré by spĺňali štandard a pri tom boli zdravé a ľahké, správne nutrične nakombinované, mali hlavu a pätu."
Momentálne je na lodi v Belize, a keďže január bol pre ich tím voľnejší, mala čas na prieskum miestnych pestrých trhov. "Zapadli sme medzi tunajších, na každé stretnutie či jogu som šla so vzorkami z kuchyne", hovorí Zuzka.
Podľa jej slov s nápadom, či by aj ich nenaučila variť také zdravé z miestnych surovín a produktov prišli domáci. Zohnali malú komerčnú kuchyňu bývalej kaviarne, poslali pozvánky, každý čo to prispel. "A tak sme zorganizovali malý workshop, o tom ako sa dá fajne žiť bez mäsa na každodennom poriadku, ako schovať zeleninu do koláčov, ako navariť mega hrnčisko dobrej polievky na imunitu z parádnej miestnej tekvice a sladkých zemiakov a zázvoru bez bujónu a smotany (inšpirácia s vďakou od Silvie Horeckej), ako robiť čokoládu z avokáda, a niečo o základoch raw (inšpirácia z Befresh)."
S veľkým potešením konštatuje, že: "Záujem bol veľký a večer dopadol super, … a ja som s nadšením prijala návrh, urobiť ešte jeden, pred tým než sa odplavíme koncom marca na ostrov Antigua."
My zo Slovenska gratulujeme, fandíme a ďakujeme!
Viac fotiek z kurzu v Belize a Zuzkine experimenty môžete sledovať na Facebooku: FloatingBistro, kde sa snaží písať slovensko-anglicky, ako vydá čas.