Posledné predvianočné dni sú pred nami a to je najvyšší čas zamyslieť sa nad vianočnými koláčikmi. Ak máte chuť tento rok vyskúšať niečo nové a najlepšie aj zdravé, dnes vás potešíme. Pripravili sme hneď 5 rýchlych receptov (už tradične v spolupráci LeMini / befresh.sk), ktoré vám budú určite chutiť. Navyše ich veľkou výhodou je, že sa nepečú. Takže v podstate len všetky ingrediencie zmiešate spolu a už len tvarujete rohlíčky či gulky, s čím vám určite radi pomôžu aj deti. No ale poďme pekne postupne.
Čoko guličky
100g lieskových orieškov 10g kakao naturálne 90g datlí, ideálne medjool
Postup:
V mixéri pomixujeme suché suroviny a vyrobíme si “múku”. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto musí byť lepkavé, aby sa z neho dali tvoriť guličky. Ak cesto nelepí dostatočne, môžete po kvapkách pridávať vodu. Odporúčam tvoriť guličky tzv. bite-size, teda veľkosti na zahryznutie, tj. 10-15g.
TIP: Výborné naturálne kakao z Ekvádoru nájdete v eshope befresh.sk. Ak namiesto sladkých mäkkých datlí sukkari máte tvrdšie sušené, namočte ich na pol hodinu do vody, aby zmäkli a dali sa pekne vymixovať.
RaWfaello guličky
170g kešu 70g kokosu 2ČL limetovej šťavy 4-5PL tekutého sladidla ako je datlový sirup, javorový sirup
Postup je rovnaký ako pri Čoko guličkách.
TIP: Použitím bio kokosu dosiahnete intenzívnejšiu chuť. Guličky odporúčame naplniť jednou mandľou a obaliť v strúhanom kokose.
Vanilkové rožky
175 g mandlí pomletých nadrobno 60 g strúhaného kokosu 50 ml javorového sirupu 1 PL panenského kokosového oleja 1 ČL vanilkového extraktu práškový brezový cukor/xylitol na obaľovanie
Postup:
Z ingrediencií vypracujeme hladkú hmotu (nenechajte orechy však príliš dlho mixovat, pretože potom pustia veľa oleja a cesto vám nebude dobre držať), z ktorej tvarujeme rožky. Vytvarované rožky obalíme v práškovom brezovom cukre/xylitole.
Luxusné datle v čokoláde
20 ks datlí medjool alebo sukkari 40 ks orechov podľa výberu nasekaných na väčšie kúsky 125 g kakaového masla 75 g kakaa natural 75 g kokosového cukru práškového
Postup:
Datle zvrchu narežeme (asi 1 cm), vykôstkujeme, naplníme zmesou orechov a zavrieme. Sú pripravené na obaľovanie v čokoláde.
Čokoládu si pripravíme nasledovne: Kakaové maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, primiešame kakao a kokosový cukor. Ideálne je zahriať zmes na 42 stupňov. Následne temperujeme na 31,5 stupňov. Je dôležité, aby sa nám do zmesi nedostala ani kvapka vody. Datle obalíme a necháme stuhnúť v chladničke. Skladujeme na chladnom mieste. Táto čokoláda sa vám však nám nebude topiť ani pri izbovej teplote.
Šuhajdy
Najprv si pripravíme čokoládu: 250g kakaového masla 125g kakaa natural 125g kokosového cukru, práškového
Kakaové maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, primiešame kakao a kokosový cukor. Ideálne je zahriať zmes na 42 stupňov. Následne temperujeme na 31,5 stupňov. Potom je čokoláda pripravená na tuhnutie.
Plnka: 2PL tahini (sezamová pasta) 2PL tekutého sladidla (med, agáve, javorový sirup, slady) štipka soli trošku vanilkového prášku 1čl citrónovej šťavy
V poháriku zmiešame všetky ingrediencie. Podľa potreby osladíme.
Papierové košíčky naplníme do štvrťky čokoládou. Dáme stuhnúť. Do stredu pridáme zmes s tahini a zalejeme zvyšnou čokoládou. Ozdobíme zmesou nasekanych orieškov, mrazom sušenými malinami alebo goji. Tieto šuhajdy nie je nutné skladovať v chladničke.
Za priestor na fotenie ďakujeme Mlska&Mercado v Auparku.