Vianoce sa blížia a ja som sa rozhodla, že sa s vami podelím o jednoduché recepty, ktoré si sami doma vyrobíte za pár minút. Prvé vianočné recepty sú jednoduché raw guličky. Ak ste ešte nič raw nerobili, určite sa nebojte začať práve nimi. Sú farebne rôznorodé, chuťovo úplne odlišné, ľudmi na kurzoch otestované, dokonalé.
Postup platí pre všetky gule rovnaký:
V mixéri pomixujeme suché suroviny a vyrobíme si "múku". Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto musí byť lepkavé, aby sa z neho dali tvoriť guličky. Ak cesto nelepí dostatočne, môžete po kvapkách pridávať tekuté sladidlo podľa vášho výberu. Odporúčam tvoriť guličky tzv. bite-size, teda veľkosti na zahryznutie, tj. 10-15g.
Matcha guličky - zelené
Matcha čaj je zelený čaj vyrobený z celých usušených lístkov. Tie sa následne pomelú na jemný prášok, ktorý sa nelúhuje, ale vo rozpustí vo vode. Konzumuje sa teda celý čajový lístok. Pre jeho jedinečnú chuť si už aj na Slovensku našiel svojich priaznivcov. V koláčoch sa skvele hodí so sviežou limetkou.
140g kešu
50g kokos strúhaný
½ČL kôry z bio citróna
5PL šťavy z citróna
1 ½ ČL matcha čaju
4-5PL tekutého sladidla ako je datlový sirup, javorový sirup, agáve
TIP: Intenzita matcha čaju je podľa mojich skúseností rôzna. Preto ho pridávajte postupne.
Čoko guličky
Lieskové orechy a kakao sú pre mňa nerozlučnou dvojicou. Toto spojenie inšpirovalo aj výrobcov populárnej Nutelly, ktorá teraz čelí veľkému bojkotu, keďže obsahuje palmový tuk. Vy si môžete skvelú dobrotu pripraviť jednoducho za pár minút doma. Použitím nepraženého kakaa do seba dostanete antioxidanty, podporíte myseľ a celkom iste budete mať úsmev na tvári.
100g lieskových orieškov
10g kakao naturálne
90g datlí sukkari
TIP: Výborné naturálne kakao z Ekvádoru a sladké datle zo Saudskej Arábie nájdete v našom eshope TU. Ak namiesto sladkých mäkkých datlí sukkari máte tvrdšie sušené, namočte ich na pol hodinu do vody, aby zmäkli a dali sa pekne vymixovať.
RaWfaello guličky
Jedine ten, kto nemá rád kokos (mám veru takú kamošku, aj som pre ňu vyšpekulovala tortu bez kokosového oleja, aby mohla ochutnať), si na tejto delikatese nepochutí. Inak je to čosi, čo budete vyjedať počas celého dňa. Popri tom je kokos prospešný aj pre naše telo. Pomáha pri liečbe zápalov, nachladnutí, kašli či dokonca pri zápche.
170g kešu
70g kokos
2ČL limetovej šťavy
4-5PL tekutého sladidla ako je datlový sirup, javorový sirup, agáve
TIP: Použitím bio kokosu dosiahnete intenzívnejšiu chuť. Guličky odporúčam naplniť jednou mandľou a obaliť v strúhanom kokose.