Pohánka je superpotravina, ktorá je s nami na zemi už pekne dlho. Ja som s ňou však neprišla do kontaktu v detstve. Bolo to pred pár rokmi, keď k nám prišla na pár dní moja kamoška Eny. Ráno pripravila pohánkovú rannú kašu. Je výborná a výživná. Zasýti a pohladí aj chuťové poháriky. Ideálna na chladné rána. Pripravíte si ju jednoducho: uvaríte plný hrniec pohánky a každé ráno si z chladničky dáte na panvicu potrebné množstvo. Ohrejete s nejakým tukom, napríklad kokosovým olejom alebo maslom ghee, škoricou, nastrúhanými jablkami či hruškami, môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Hotovo.
Neskôr som zistila, že pohánka sa dá klíčiť. A že je to ľahké a netreba nič variť. Tiež si môžte naklíčiť hrniec, potom časť skonzumovať, časť vysušiť. Čerstvo naklíčená je mäkká a dá sa použiť snáď na všetko. Posypať šalát, pridať do smoothie, urobiť si rannú kašu, dať do polievky namiesto krutónov. Vysušená a naklíčená pohánka chutí orieškovo. Okrem vyššie spomenutých jedál je perfektná na výrobu korpusov, raw sladkostí a jej pomletím získame výživnú pohánkovú múku.
Ak sa vám nechce klíčiť a sušiť, môžete si takúto pohánku v raw kvalite objednať aj z eshopu firmy ISWARI TUTO. Ja tak robím :) Plánujeme ju zaradiť aj do nášho E-shopu.
Každopádne klíčenie je jednoduché a vysvetlené TOMTO videu. Ak chcete klíčiť štýlovo, tak si určite kúpte nádherné nádobky od SproutMe v ich eshope TUTO.
A ak máte radi klíčky a raw stravu, tak nepremeškajte náš spoločný kurz v Škole varenia Radosť variť v Poluse, na ktorý sa môžete prihlásiť na tomto linku TUTO. Pripravíme si takéto zaujímavé menu:
Klíčkové smoothie.
Raňajkové klíčkové musli.
Hummus z naklíčeného cíceru.
Klíčkové raw kari rolky v ryžovom papieri.
Sladké raw prekvapenie.
Tešíme sa na Vás. Verím, že pohánka si nájde miesto aj vo vašej kuchyni.
Foto: Marek Neumahr
Spolupráca s portálom vareny-peceny.sk