Neviem ako vy, ale ja milujem hummus. Či je varený alebo surový, patrí medzi jedny z mojich obľúbených snackov. Keď sme v USA išli na dlhú cestu autom, spolu s nakrájanou mrkvou a stopkovým zelerom putoval s nami. Zasýti, chutí a ešte má aj viac vitamínov ako čokoľvek na pumpe. Tento cviklový otestoval aj môj muž a prešiel. Kto nemá rád cviklu, vynechajte ju a pridajte viac cíceru a orieškov. A asi aj ostatných ingrediencií :)
Cviklový hummus
3 stredne veľké cvikly
1 pohár namočených kešu orechov
1 pohár naklíčeného cíceru (stačí 24 hodín. možno ten klíčok nebude spod šupky vidieť, tak skúste ju len odstrániť)
100g tahini
1 limetka
1-2 strúčiky cesnaku
štipka kajenského korenia
čerstvo namleté čierne korenie
himalájska soľ
panenský olivový olej
1 veľká čl rímskeho kmínu
Vo mixéri najskôr poriadne vymixujeme cvikly. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Ak je cvikla dostatočne šťavnatá, nemusíme do hummusu prilievať olivový olej, stačí ak ním už hotový hummus polejeme. Podávame s kúskami zeleniny alebo ľanovými krekrami. A tie si pripravíte napríklad aj takto:
Lanové krekry
200g ľanových semienok
50g slnečnicových semienok
20g tekvicových semienok
3PL chia semienok
hrsť najemno nakrájaných goji
korenie
soľ podľa chuti
Ingrediencie si kľudne zmeňte. Nechajte len ľanové semienka. Tie sú základ. Do slanej verzie sa hodia napríklad: čerstvé nakrájané bylinky, sušené paradajky, mrkvu, najemno nakrájané orechy, nori riasy, kari pasta, čili. Do sladkej verzie môžte dať napríklad: najemno nakrájané orechy a sušené ovocie, či sladidlo podľa výberu.
Ľanové semienka namočíme na noc do vody. Ráno primiešame ostatné ingrediencie. Lyžicou nanesieme na papier na pečenie a necháme vyschnúť na slnku. Keď nemáme slnečný deň, môžeme ich sušiť v rúre alebo v sušicke na 42 stupňov.
TIP: Za tento tip ďakujem Bayi, ktorá mi na kurze v Poluse dala tip na naozaj ekologickú sušičku s trošku srandovným názvom Les houbeles. Je určená na sušenie hríbov a byliniek, ale ja si myslím, že takéto ľahučké krekry sa v nej budú tiež dobre sušiť. Práve som ju objednala, tak sa potom podelím so skúsenosťou :)