Tento recept je modifikáciou všetkého možného, čo som prečítala, pospájala a nakoniec aj dokombinovala a po odobrení manžela – ochutnávača aj pridala do zoznamu večerí. V hlavnej úlohe vystupuje karfiol, ktorý je mimoriadne výživný, ľahko stráviteľný, nízkokalorický a ešte pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva. Ak kupujete karfiol na trhu, neberte ten najbelší. Taký nehnojený by mal mať hnedé škvrnky.
Táto večera je niečo ako šalát a opticky pripomína rizoto. Ak idete v živej strave na 100%, vynechajte restovanie cibuľky a tofu. Príprava sa skladá zo štyroch fáz. Pomenovala som ich ryža, dressing, cibuľka a tofu. Jednotlivé fázy nie sú komplikované, i keď to možno tak vyzerá.
Karfiolotto
Ryža
½ karfiolu
cca 10ks sušených paradajok
cca 2ks čerstvých paradajok
cca 1 hrsť mungo klíčkov
Karfiol nasekáme na hrubom strúhadle. Sušené paradajky nakrájame nadrobno, čerstvé paradajky na trošku väčšie kúsky. Všetko spolu s mungo zmiešame vo veľkej miske.
Dressing
Šťava z polovičky citróna
Olivový olej
Soľ
Čerstvý koriander
Med
Všetko spolu vymixujte. Dressing bude krémový a veľmi svieži najmä vďaka koriandru.
Cibuľa
Kokosový olej
Červená cibuľa
Sójová omáčka
Med
Cibuľu nakrájanú na prúžky orestujeme na panvici a keď je už hotová, tak pridáme med a sójovú omáčku.
Tofu
Tofu – údené, lahôdkové
Tofu nakrájame na plátky a opečieme na panvici do chrumkava.
A potom dresing vmiešame do šalátu, do stredu dáme cibuľku a dozdobíme tofu. No čo myslíte? Komplikované?